Frânturi de jurnal despre tâmplărie

A doua întâlnire cu arhitectul-tâmplar Ciprian Manda. De data aceasta, pentru fotografii și filmat. Câteva lucruri rămân întipărite în memorie după ce l-am cunoscut pe arhitectul reîntors la experiențe viscerale. Și anume…

Plămădeala obiectelor cere sacrificii. Sacrificii ştiute şi asumate, sau sacrificii neştiute şi neclasate astfel. Ciprian Manda şi-a ales meseria de tâmplar cu toată deschiderea, cu toate riscurile asumate. Aici ai nevoie de curaj şi de multă prudenţă.

Tâmplăria nu se numără printre meseriile ademenitoare pentru tineri, iar în România nici nu există o tradiţie bine împământenită, “Indigenizată”, influenţele venind pe la noi pe filieră austro-ungară. Astfel că, Ciprian Manda este, îmi permit să spun, reprezentantul unei noi generaţii de tâmplari, care de fapt nici nu există, nu e formată. Încă.

Mai mult, tâmplarul nostru se numără printre oamenii contextului modern, post-modern, unde confortul si tehnologizarea abundă. Acesta, însă, integrează două meserii în viaţa lui: “Una mai cerebrală, cealaltă mai directă, mai viscerală”, după cum ne spunea chiar el. Este arhitect, însă a ales să facă şi tâmplărie, să facă obiecte din lemn cu mâinile lui şi cu instrumente mai mult rudimentare, decât avansate, asumându-şi sacrificiile pe care le presupune meseria aceasta, cu mult entuziasm de a ajunge la punctul final, de a-şi aduce ideile în planul concretului.
Ştim că puţini sunt tâmplarii care îşi mai pot număra toate cele zece degete. Ciprian Manda le are pe toate, dar nu puţine au fost momentele când a fost la un pas doar de a-şi cresta unul dintre ele.

Ciprian Manda şi-a făcut ucenicia, dar nu în manieră clasică, exersând alături de un meşter rodat în meşteşugul lui, ci într-o manieră tipică epocii noastre. Şi-a făcut ucenicia online, prin documentaţiile găsite acolo. Până la urmă, este omul vremurilor noastre, însă unul care realizează obiecte ce conţin amprenta mâinilor lui.

Text: Simona Gal

Foto: Oana Crețu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s